kép
kép
kép
kép
kép

Hírek

Energiahatékonysági pályázatok vállalkozásoknak

2012. 07. 05. 17:47:39

Az Európai Unió különösen fontos célként emeli ki az energia-megtakarítások ösztönzését, a klímaváltozás hatásainak csökkentése és a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. A tagállamok ösztönző rendszereket alakíthatnak ki az egész Unió vonatokozásában megjelölt 20%-os energia-megtakarítási célérték elérése érdekében.

Az energiahatékonysági pályázatok a magyar vállalkozások számára már elérhetőek, és meglehetősen jó feltételeket biztosítanak, hiszen a pályázati pénzek segítségével 2-3 év alatt megtérülhetnek a beruházási költségek.

A pályázatok 2007-2013-as időszakra vonatkoznak, amelyek esetében forrásátcsoportosítás történt az operatív programok módosításáról szóló 1421/2011. (XII. 6.) kormányhatározat rendelkezései értelmében. E szerint a pályázati keret 160 Mrd Ft többletforrást kap, amelyből 120 Mrd Ft épületenergetikai, 40 Mrd Ft megújuló energia területére kerül át. Információnk szerint a pályázati feltételek lényegében azonosak lesznek a KEOP pályázatokkal. A pályázatok épületenergetikai célokat (KEOP 5.3 A), megújuló energiafejlesztési projekteket (KEOP 4.2 és KEOP 4.4), valamint ezek kombinációját (KEOP 5.3 B) támogatják.

A pályázatok támogatási intenzitását több tényező határozza meg. A források eloszlása a 311/2007 (XI.7.) Korm.rendelet 2. mellékletében található.

Az épületenergetikai pályázat a következő célokat támogatja:
 1. Utólagos külső hőszigetelés Az épületek energetikai burkának (falak, padlás- és pincefödémek, tetőterek) szigetelése.
 2. Külső nyílászárócser.
 3. Hővisszanyerő szellőzés létesítés.
 4. Vállalkozások nem termelési célú fűtési, hűtési és melegvíz rendszereinek korszerűsítése ide tartozik:
 • Kazánok cseréje, illetve égőfejének korszerűsítése,
 • Automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozás kiépítése
 • Fűtési és használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele, egyedi mérési lehetőségek kialakítása,
 • Hűtési rendszerek korszerűsítése,
 • Kizárólag sajáthasználatú kogenerációs rendszerek kialakítása,
 • Hőelosztó rendszerek veszteségeinek csökkentése
 • Hulladékhő (pl. füstgáz) hasznosítási lehetőségek kihasználása
    e. Világítási rendszerek korszerűsítése beleértve a kül- és beltéri világítást.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a pályázat nem termelési célú energia-megtakarításokat támogat.

A támogatás keretében azonban vállalkozások székhelyeinek, telephelyeinek, egyéb helyiségeinek energetikai rendszereit lehet korszerűsíteni. Bizonyos vállalkozásoknál jelentős energia-megtakarításokat lehet elérni a működés során keletkező hulladékhő hasznosításával, az ilyen rendszerek kiépítését is támogatja a pályázat.

Az energiahatékonyság elősegítése érdekében a pályázatok másik területe által támogatást élveznek a saját energiaigényeket fedező megújuló energiaforrásokat felhasználó létesítmények. A saját energiaigényeket fedező létesítményeket a KEOP 4.2 pályázatok támogatják, míg az értékesítésre (pl. kiserőművek esetében) a KEOP 4.4 pályázatok elérhetőek, mivel az épület-energetikai pályázatokkal ellentétben a megújuló energiahordozókra vonatkozó pályázatok esetében a gazdasági célú energiaigények is forrásokat kapnak. A KEOP 5.3B konstrukció az épületenergetikai felújítás és a megújuló energiaalkalmazás együttes felhasználását hívatott elősegíteni. Szinte minden megújuló energiafajta (biomassza, biogáz, földhő, termálenergia, szélerőmű, naperőmű, napkollektor) támogatást élvez.

Az eddigi kiírásokhoz képest az épületenergetikai kiírások várhatóan tartalmazni fogják az egyes támogatott csoportok részére biztosított támogatási keretet. A vállalkozások részére a 10 Mrd Ft-ot terveznek elkülöníteni. Amennyiben 30-40 MFt-os átlagos pályázati költségigénnyel számolunk, akkor ez a keret 400-650 pályázat befogadását teszi lehetővé.

További hírek További hírek

Szakterületeink

Perek
 

Hírlevél Hírlevél

A hírlevélhez való feliratkozáshoz kérjük adja meg nevét és e-mail címét.
 
 
Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett Budapesti 5000. Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatók.
Lunir.hu
VIVIDesign Studio
1.0.0.43